Amikor a szennyes víz a padlóra, a bútorokra kerül - Akivel már történt dugulás az tudja, hogy a jelenség sem időben, sem pedig térben nem válogat. Ott és akkor végez a helyiséggel, a padlóval, a csempével, a személyes tárgyakkal és bútorokkal, amikor úgy kívánja. Az, hogy a dugulást megszemélyesítjük, nem hiábavaló. Ez egy tudatos lépés a részünkről. Ha belegondolsz, a dugulás általunk, rossz cselekedeteink miatt alakul ki. A WC-be dobott nagy mennyiségű toalett papírtól, a mosogatóba került ételmaradékoktól, melyek magas koncentrátumú, sűrű mosogatószerrel végzetesen megragadhatnak a vezetékek belsejében, óriási mértékű dugulást eredményezve.


Megtörténik a baj. A szennyes mindenfelé folyik, terül szét a padlón, ömlik le kedvenc és féltett tárgyainkra, ruháinkra. A kellemetlen szagok az otthon és a helyiséget fosztják meg korábbi higiénikus közegüktől. A dugulástól tehát jobb távol tartani magunkat. Akkor is, ha most még nem tudod, hogy mit kell tenned annak végleges megszüntetéséért. Azt már mondtuk, hogy a dugulásért egyedül saját magunkat okolhatjuk. Mi eredményezzük a jelenséget, nem más. A rossz szokásokon, az évek alatt belénk vésődött rossz beidegződéseken valahogyan változtatni kell. Akkor is, ha a megrögzött életmódhoz az agyunk ragaszkodik. Nagyobb tudatosságot kell tanúsítani a hétköznapok során. Ha ez a szándék megvan benned, és magadra szólsz, ha valamit nem megfelelően teszel, akkor egy idő után el fogod hagyni a rossz szokásokat és helyükbe fog lépni egy új életvitel, mely eredményre vezet.

Az alábbiakban összeszedtük a legfontosabb gondolatokat, melyeket, ha tudatosítasz, hamar megszabadulhatsz egy életre a dugulástól szakember segítsége és felesleges pénzkidobás nélkül.

•    Mosogatás közben a tányérokon, az evőeszközök, a lábasban maradt ételmaradványokat a szemetesbe és NE a mosogatóba dobd. Az étel a mosogatószerrel összeragadva megragad a vezetékhálózatban, és a szennyeződés egyszer csak annyira felgyülemlik, hogy már a vizet sem képes a csatornáig elvezetni. Így jön vissza a víz és nem folyik le.
•    A fürdőszoba legnagyobb ellensége a hajszál. Összeragadva a samponnal, tusfürdővel szinte pillanatok alatt megragad a lefolyó után a vízvezeték hálózatban. Oda kell figyelni, hogy a kihulló hajtömeg a kukába és ne a lefolyóba vándoroljon. Máskülönben…
•    A fogyasztói társadalomban sokszor hajlamosak vagyunk eszeveszett módon mértéktelenül vásárolni. Kiló számra vesszük a mosogatószert és az egyéb tisztítószereket. Szinte nem is figyelünk oda, de öntjük a lefolyóba. Pedig a túlságosan sok tisztítószer megint csak árt, és nem használ a lefolyónak! Eltömíti a hálózat belső rendszerét és hamarosan már a saját szemünkkel élünk át egy dugulást.

Mivel a csatornavíz túl azon, hogy kellemetlen mind szagban, mind látványban, higiéniai és egészségügyi szempontokat is figyelembe véve nem túl „emberbarát”.

Kötelessége a saját és családja életét megóvni, az egészségükre vigyázni. Jó szokásokkal, helyes életvezetéssel a dugulás elkerülhető. Emellett érdemes bizonyos időközönként szakemberekkel megvizsgáltatni, hogy milyen állapotban vannak lefolyói. Nem csak a lakásban, hanem a lakáson kívül is: a kertben. A kondenz- és esővíz elvezetők ugyanúgy eldugulhatnak, mint a mosogató vagy a mosdó. Csak éppen a csatornavíz a kertben lévő fákat és pázsitot áztatja meg és nem kedvenc bútorainkba tesz kárt. A világhálón percek alatt találhat korrekt, megbízható és fix árakon dolgozó duguláselhárításra specializált cégeket, szakembereket. Érdemes bizalmat adni a korszerű berendezéseknek és eljárásoknak! Érdemes nagyobb gondot fordítani a lefolyókra!