SmartHealthcare 2015 konferencián többek között elhangzott a génterápia, 3D-s szövetnyomtatás, robottal irányított sebészet, illetve, hogy az orvosok és ápolók mellett például biomérnökök és informatikusok is mindennapi résztvevői lesznek az egészségügy alakításának, és a betegek gyógyításának.


Az új technológiák időt és fáradtságot spórolhatnak majd meg az orvosnak, aki sokkal több időt tud szentelni majd a páciensre.

Az IBM szuperszámítógépe, a Watson például rendkívüli segítséget nyújthat az orvosoknak az egyes betegségek, esetek legjobb, legadekvátabb terápiáinak kiválasztásában azzal, hogy „átfutja” helyette a konkrét esetre vonatkoztatható írásokat, fejezeteket a világon ma fellelhető mintegy 23 millió tanulmányból. Ez a szakembereket hozzásegítheti a legjobb döntéshez.

Az orvosokat a Semmelweis Egyetemen már évek óta oktatják a „digitális íráskészségre”, de a páciensek edukációja sem várhat. Őket a tudatos döntésre kell felkészíteni, arra, hogy képesek legyenek választani a legújabb okos eszközök közül, és ésszerűen használni azokat.