Casco biztosítás totálkárról akkor beszélünk, ha a gépjármű megsemmisül, ellopják,vagy olyan fokig megrongálódik, hogy azt már gazdaságosan nem lehet megjavíttatni, illetve helyreállítása nem indokolt műszakilag. Ilyenkor a biztosítók az autó általános forgalmi értékéhez meghatározzák azt a küszöböt, amíg az gazdaságosan javíttatható, ha ezen túllép az összeg, totálkárként kezelik az ügyet, és ekkor a káridőponti forgalmi értéket téríti a casco biztosítás.


Ez azonban az EUROTAX használt autó katalógusból szokott történni, ebben viszont alacsonyabb árak vannak a piaci árnál, plusz még az önrészesedést és az éves díj hátralékát, roncs értékét is levonják a biztosítók. /Ezeket a levonásokat természetesen szerződésünk szabályzata tartalmazza, amit alá is írtunk minden esetben, az esetleges jogvitákat a biztosítók így tudják kivédeni./

Fiatalabb gépkocsik esetében viszont a biztosítók a kárkori új értéket fizetik meg a forgalomba helyezés idejétől eltelt 1/2- 1 évig.

Avultatásról akkor beszélünk, ha az esetleges javítás után emelkedik a gépjármű értéke, és ennek értékét a biztosító levonhatja a javítási költségekből. Ez általában az idősebb autóknál szokott bekövetkezni, a határ a 6 éves kor.

Casco biztosítás esetén az alábbi ok nem számít biztosítási eseménynek:

•    a nem baleseti eredetű károk ( pl. anyagfáradás, műszaki hiba,természetes elhasználódás)

Forrás: BH