Bizonyos Európai Uniós szerződések módosítását az EU fontolóra veheti, ha ezzel sikerül elérni azt, hogy az unió tagja maradjon Nagy-Britannia - mondta Angela Merkel német kancellár. Az EU-n belülről érkező külföldi munkavállalók bevándorlási szabályainak szigorításáról is tárgyalna a brit kormány. Annak az esélyét, hogy a London által felvetett problémákra jó megoldást sikerül találni, derűlátóan ítéli meg - mondta csütörtökön Angela Merkel német kancellár a BBC-nek. Azt nem részletezte azonban, hogy pontosan mely szerződési elemek módosításáról lehet szó.


SmartHealthcare 2015 konferencián többek között elhangzott a génterápia, 3D-s szövetnyomtatás, robottal irányított sebészet, illetve, hogy az orvosok és ápolók mellett például biomérnökök és informatikusok is mindennapi résztvevői lesznek az egészségügy alakításának, és a betegek gyógyításának.


Casco biztosítás totálkárról akkor beszélünk, ha a gépjármű megsemmisül, ellopják,vagy olyan fokig megrongálódik, hogy azt már gazdaságosan nem lehet megjavíttatni, illetve helyreállítása nem indokolt műszakilag. Ilyenkor a biztosítók az autó általános forgalmi értékéhez meghatározzák azt a küszöböt, amíg az gazdaságosan javíttatható, ha ezen túllép az összeg, totálkárként kezelik az ügyet, és ekkor a káridőponti forgalmi értéket téríti a casco biztosítás.


Állatoktól ered az emberi járványok zöme. A kórokozók néha „átugorják” a fajok közötti határokat. Ám segít megjósolni egy új számítógépes modell azt, hogy milyen állatfajok jelenthetnek betegséghordozóként az emberiségre nézve potenciális veszélyt. Megjósolja egy számítógépes program, hogy mikor illetve hol üti fel a fejét egy új, pusztító járvány? Ez ma is még eléggé tudományos – fantasztikusan hangzik. A tudomány viszont egyre több belőle, és a fantasztikum pedig egyre kevesebb. Okos számítógépes algoritmust alkalmazva, mely arra is betanítható, hogy ismerjen fel mintázatokat bonyolult adathalmazokban, pontos jóslatokat tudtak tenni a kutatók arra nézve, mely állatfajokban rejtőzhetnek az emberre potenciálisan veszélyes vírusok, baktériumok illetve mikroszkopikus gombák. Idővel ezek a jóslatok hatékonyabbá tehetik a járványok megelőzését és megfékezését.


Az Önszabályozó Reklám Testület (ÖRT) és a Magyar Reklámszövetség (MRSZ) kezdeményezésével kedden, Budapesten összesen 22 szervezet írta alá az új reklámetikai kódexet. Az új kódexben különösen nagy hangsúlyt kap a gyermekvédelem, valamint a kozmetikai reklámokra vonatkozó alapelvek, illetve a digitális úton gyűjtött adatokra épülő, viselkedés-alapú reklámok szabályozása.


Február 18.-tól Magyarországon életbe lép az a rendelkezés, miszerint bármely előállított élelmiszer 100 grammját, ha meghaladja a 2 gramm transzzsírsavak mennyisége, azt nem lehet forgalomba hozni. A rendelkezés olyan olajokra, zsírokra, zsíremulziókra terjed ki, amelyeket önmagukban vagy valamely élelmiszer összetevőjeként szánnak a fogyasztónak. Az állati eredetű zsírokban természetesen előforduló transzzsírsavakra azonban nem vonatkozik a szabályozás.