Bizonyos Európai Uniós szerződések módosítását az EU fontolóra veheti, ha ezzel sikerül elérni azt, hogy az unió tagja maradjon Nagy-Britannia - mondta Angela Merkel német kancellár. Az EU-n belülről érkező külföldi munkavállalók bevándorlási szabályainak szigorításáról is tárgyalna a brit kormány. Annak az esélyét, hogy a London által felvetett problémákra jó megoldást sikerül találni, derűlátóan ítéli meg - mondta csütörtökön Angela Merkel német kancellár a BBC-nek. Azt nem részletezte azonban, hogy pontosan mely szerződési elemek módosításáról lehet szó.


Ha a britek EU-ban tartásához ténylegesen az EU-szerződések módosítása szükséges, "akkor ezen el kell gondolkodnunk" - fogalmazott a kancellár. "Emiatt nincsenek álmatlan éjszakáim (...) meg kell teremteni a szükséges előfeltételeket ahhoz, hogy Nagy-Britannia az EU tagja maradhasson" - tette hozzá.

A német kancellár szerint a 28 tagú Európai Unióban a kompromisszumok elengedhetetlenek, de már eddig is sikerült "sok-sok nehéz kérdésre sok-sok megoldást lelnünk", és ennek a London által felvetett problémák esetében is így kell lennie.

David Cameron brit kormányfő tervei szerint legkésőbb 2017 végéig népszavazást tartanak Nagy-Britanniában az EU-tagságról, ám addig az EU-hoz fűződő viszonyrendszerét Brüsszellel London újra akarja tárgyalni. A tervezett tárgyalások középpontjában a konzervatív párti brit kormány szándékai szerint az EU-társállamokból érkező munkavállalók bevándorlási szabályainak radikális szigorítása állna. London ragaszkodik ahhoz is, hogy mindaddig ne vonatkozzék az újonnan felvett tagországokra az EU-n belüli szabad munkaerőmozgás alapelve, amíg azok gazdaságai nem zárkóznak fel a jelenlegi EU-tagállamok fejlettségi szintjének közelébe.

A brit kormányfő ennek alapján gyakorlatilag azt kívánja elérni, hogy az EU-tagállamok a mostani EU-szerződésekben szereplő, legfeljebb hétévi átmeneti időszaknál hosszabb ideig is korlátozhassák az újonnan csatlakozó országok munkavállalóinak bevándorlását. A miniszterelnök nemrég egy üzleti rendezvényen felszólalva utalást tett arra is, hogy ha Brüsszel ehhez nem járul hozzá, akkor abban az esetben a brit kormány megvétózhatja a további EU-bővítéseket. Cameron akkor azt mondta, az új tagállamok felvételéhez egyhangú határozat szükséges, és ez tökéletes helyzetbe hozza Nagy-Britanniát ahhoz, hogy az átmeneti korlátozások szabályozásának módosítását célzó szándékát a jövőbeni bővítési döntések esetében érvényesíteni tudja.