Állatoktól ered az emberi járványok zöme. A kórokozók néha „átugorják” a fajok közötti határokat. Ám segít megjósolni egy új számítógépes modell azt, hogy milyen állatfajok jelenthetnek betegséghordozóként az emberiségre nézve potenciális veszélyt. Megjósolja egy számítógépes program, hogy mikor illetve hol üti fel a fejét egy új, pusztító járvány? Ez ma is még eléggé tudományos – fantasztikusan hangzik. A tudomány viszont egyre több belőle, és a fantasztikum pedig egyre kevesebb. Okos számítógépes algoritmust alkalmazva, mely arra is betanítható, hogy ismerjen fel mintázatokat bonyolult adathalmazokban, pontos jóslatokat tudtak tenni a kutatók arra nézve, mely állatfajokban rejtőzhetnek az emberre potenciálisan veszélyes vírusok, baktériumok illetve mikroszkopikus gombák. Idővel ezek a jóslatok hatékonyabbá tehetik a járványok megelőzését és megfékezését.

A zoonózisokat nem könnyű figyelni - Szinte valamennyi új járvány úgy veszi kezdetét, hogy egy kórokozó „átugrik” állati gazdájáról az emberre. Ha képesek lennénk előre látni, hogy mikor illetve hol történik meg ez a gazdaváltás, meg tudnánk akadályozni, hogy az új ragály járványos méreteket öltsön. Azonban a környezet, különösen az állatok hordozta betegségek – az ún. zoonózisok – állandó figyelése rengeteg időt és költséget emészt fel.

Potenciális betegséghordozó nagyon sok rágcsáló - A New York állambeli Cary Institute of Ecosystem Studies kutatói azzal a céllal hoztak létre számítógépes programot, hogy segítsenek ezt a keresést fókuszálni. A program feladata az, hogy a betegséghordozóként szóba jöhető több száz emlősállat szaporodási illetve egyéb szokásait, valamint élőhelyeit tartalmazó óriási adatbázisban összefüggést keressen a fenti paraméterek és a zoonotikus gazda-státusz között.

Majdnem 10 változót figyel a program - Az egyes fajokra vonatkozóan összesen 86 különböző változót tápláltak be az adatbázisba, és olyan mintázatokat kerestek, melyek valamennyi ismert kórokozó - gazdára közösen jellemzők. A patkányok a legveszélyesebb betegségterjesztők közé tartoznak.

Földrajzi helyeket is megjósol - A számítógépes algoritmus nemcsak a lehetséges új gazdafajokra, hanem még az emberre történő átugrás valószínűsíthető földrajzi helyeire is tett jóslatot. E szerint a leginkább veszélyeztetett régiók a Közel - Kelet, Közép - Ázsia illetve az USA közép - nyugati területe. Bár az átugrásnak olyan területeken a legnagyobb a valószínűsége, ahol emberek és rágcsálók szoros közelségben élnek, már az emberek által ritkán lakott területeken is halmozódnak a zoonózisok: elég a négyzetkilométerenkénti 50 fős népsűrűség ahhoz, hogy az állatokban gyakrabban megjelenjenek az emberre potenciálisan veszélyes kórokozók. Az emberi tevékenység is befolyásolhatja a járványok kitörését.