Február 18.-tól Magyarországon életbe lép az a rendelkezés, miszerint bármely előállított élelmiszer 100 grammját, ha meghaladja a 2 gramm transzzsírsavak mennyisége, azt nem lehet forgalomba hozni. A rendelkezés olyan olajokra, zsírokra, zsíremulziókra terjed ki, amelyeket önmagukban vagy valamely élelmiszer összetevőjeként szánnak a fogyasztónak. Az állati eredetű zsírokban természetesen előforduló transzzsírsavakra azonban nem vonatkozik a szabályozás.

Magyarország az ötödik olyan ország az Európai Unióban, ahol szabályozzák az élelmiszerekben található transzzsírsavak mennyiségét. 2009 óta az OÉTI folyamatosan vizsgálja a kereskedelmi forgalomban kapható élelmiszereket. Ezek a transzzsírsavak az ipari feldolgozás során a növényi olajok részleges hidrogénezésével keletkeznek, és rendkívül ártalmasak az egészségre. Kockáztatja az olyan megbetegedések kialakulását, mint például az érfal károsodás, szívritmuszavarok, cukorbetegség, és bizonyos daganatos megbetegedések.

Az OÉTI által megvizsgált 900 élelmiszer ötödében meghaladta a transzzsírsav az egészségügyi határértéket, sőt egy részük annak az ötszörösét is elérte. A legnagyobb arányban a kekszek, nápolyik, teasütemények, csokoládé ízű termékek, szaloncukrok és a cukrászsütemények között fordultak elő.